Отоплителната система на вашия дом може да е изпълнена професионално, но освен отоплителната система у вас има и други важни неща, които са важни за оцеляването през зимата.

За да поддържате сметката си за отопление под стряскащите януарски прагове и в същото време у вас да бъде уютно и топло, ние от Техно Терм Варна подготвихме следващите осем малки хитринки:

 • 1. Запушете всички пукнатини в рамките на прозорците, ако има такива

  Дори мъничка цепнатина може да позволи голямо количество топлина да напусне вашия дом и на нейно място да навлезе студ.
  Георги Ганчев (Технотерм Варна)– дългогодишен топлоинженер, проектирал десетки отоплителни инсталации, препоръчва да се използва свещ, за да се провери дали има течение около касите на вратите, праговете и вратите.
  Друг полезен съвет е да обходите къщата от външната страна в тъмна нощ.
  През нощта просто накарайте някой да застане от другата страна на вашия източник на светлина и ако можете да го видите, трябва да запечатате района, за да запечатате пукнатината.

 • 2. Обърнете посоката на вашия тавански вентилатор.

  Ако смятате, че вентилаторът ви за таван е само за горещи и влажни дни, грешите: „Като обръщате двигателя през зимата, така че е по посока на часовниковата стрелка, вентилаторът създава възходящ поток, който всъщност изтласква топлия въздух нагоре и след достигането му до тавана, той се връща обратно надолу“, казва Ганчев. Този трик ще ви помогне да се чувствате по-топло за по-дълго, което означава, че можете да намалите сметката си с 10-15 %.

 • 3. Инвестирайте в най-добрите одеяла.

  Съпругата на Георги Ганчев – Невена Ганчева пък отделя специално внимание на спалното бельо и изобщо на завивките.
  Тя е забелязала, че различните пълнежи на завивките поемат различно количество топлина. Използвайте пълнени с пъх олекотени завивки или термо одеяла, защото те поемат от топлината в къщата и топлят тялото.

 • 4. Накарайте завесите ви да работят по-усилено.

  При слънчево време открийте прозорците от завесите, за да могат лъчите на слънцето да проникнат през стъклото и да създаде лек ефект на затопляне в дома ви, но през нощта ги затворете, за да добавите допълнителна изолация срещу студа.
  Още по-добре би било, ако използвате завеси с термо подплата, по-добра зиолация.

 • 5. Използвайте уплътнения за долната част на вратите си.

  Не позволявайте на студен въздух да пълзи през цепнатината под вратата ви като непознат през нощта. Всичко, от което се нуждаете, за да запечатате хладния бриз, е запушалка на вратата.
  Най-добрата част? Можете да си направите сами, което е супер сладко и допълва декора на дома ви.

 • 6. Покрийте подовете си с килими.

  Знаете ли, че топлината може да изтече през дъските на пода? За да предотврати това, ползвайте добре познатите дебели килими, изработени от плат, който предлага изолация, като вълна, за да улови топлината вътре. Освен това килимите придават уют и удоволствие на ходилата ви.

 • 7. Предотвратете течения около електрическите контакти.

  Забелязвали ли сте, че при включване на електроуред в контакт понякога се чувства лек хлад. Това е студът, който прониква през контактите.
  За да блокирате изпускането на този въздух, вземете изолатор от местния магазин за ремонт на дома.
  Пенопластови листове, които поставяте зад капачката на контакта, за да блокирате допълнителни ниски температури.

 • 8. Затворете стаите, които не използвате често.

  Ако единствените хора, които прекарват времето си в спалнята за гости, са гости, не харчете пари за отопление през цялата зима - вместо това затворете отворите и вратата възможно най-скоро. Разбира се, тази стая може да замръзне, когато не се използва, но поне не губите пари за отоплението.


Желаем топла и евтина зима!

С уважение,
https://technoterm-bg.com/

Контакти

 • гр.Варна, ул.”Еделвайс” №4
 • TEL / FAX: 052 / 304 234
 • GSM: 0887 620 960
 • GSM: 0888 235 147